Meme, yağ dokusu, süt bezleri (lobül) ve burada üretilen sütü meme başına taşıyan kanallardan (duktus) oluşur. Kanallardan köken alanlar duktal kanserler, süt bezlerinden köken alanlar lobüler kanserlerdir. Bu süt bezleri ve kanalları döşeyen hücrelerin farklılaşarak kontrol dışı olarak çoğalmalarına meme kanseri denir.
Karsinoma In situ denilen evre, meme kanserinin teşhis edilebileceği en erken evredir, mamografi ile teşhis edilebilir. Vücutta lenf bezleri ve diğer organlara yayılma potansiyeli yoktur. Bazal membran dediğimiz bir bariyer tarafında sınırlandırılmıştır. Bazal membran resimde kahverengi band şeklinde görülmektedir.
Kanaldan köken almışsa Duktal karsinoma in situ (DCIS), süt bezlerinden köken almışsa Lobuler karsinoma in situ (LCIS) olarak adlandırılmaktadır.
Bazal membranı aşarsa invaziv (yayılabilen) meme kanseri haline gelir. Kanal kökenli olanlar invaziv duktal karsinom, süt bezi kökenli olanlar ise invaziv lobüler kanser olarak tanımlanır.
Erken evrede teşhis dediğimizde tümör (2 santimetre veya daha küçüktür), memenin dışına yayılmamıştır. Meme kanserinin erken evrede teşhis edildiği her kadının tamamına yakını iyileşebilmektedir.