Meme kanserinde erken tanı, meme kanseri sıklığının artmasına karşın ölümlerin azalmasını sağlamaktadır. Temel hedef, kadınları meme sağlığı ve meme kanseri konusunda bilgilendirmektir. Risk faktörü bulunmadığında meme kanseri olmayacağını düşünmek yanlıştır. Meme kanserli hastaların %80’inde risk faktörlerinin hiç birisi yoktur.
Kendi kendini muayene, hekim muayenesi ve mamografi erken tanı için çok önemlidir. Bu nedenle, meme kanserinde erken tanının yolu, herhangi bir yakınması bulunmayan kadınların yukarıda belirtilen yöntemleri kullanmasıdır. Bu yöntemlerin kullanımının toplumda yaygın hale getirilmesi meme kanserinde erken tanının sağlanmasında etkili olmaktadır.
Meme kanserinin erken tanısı, sağ kalım avantajları yanında yaşam kalitesini de bozmaksızın tedavi olanağı sağlamaktadır. Erken dönemde teşhis edilen hastalarda meme ve koltuk altı bezleri de alınmadan tedavi edilebilmektedir. Bu şekilde hastanın hem hayatı hem de kadın kimliği korunabilmektedir.
Sonuç olarak; Kadınlarda sık görülen bir hastalığın farkında olmak ve önemini kavramak, hastalıkla hazır ve donanımlı olarak karşılaşmamızı sağlar. Hastalık erken dönmede tanınacağından, hastaya daha uzun ve kaliteli bir yaşam sağlayarak, kadının toplum içerisindeki sosyal yaşamı ve kimliğini korur.
Erken tanının sağlanabilmesi için sağlıklı kadınlara yönelik aşağıdaki kılavuzun izlenmesi önerilir.
Erken Tanı İçin Neler Yapılmalı
20-39 Yaş
- Her ay kendi kendini muayene
- Her 2 yılda bir meme muayenesi (Genel cerrahi uzmanı)
- Gerekirse meme ultrasonografisi
40 Yaş ve Üzeri
- Her ay kendi kendini muayene
- Yılda bir meme muayenesi
- Yılda bir kez mamografi
Adana’da, meme hastalıkları tanısı, Adana’da meme hastalıkları tedavisi ve Adana’da meme sağlığı taraması için Prof. Dr. Orhan Demircan’a başvurabilirsiniz.